دسته‌ها
اخبار

Witherford Watson Mann “opens up” The Courtauld’s 18th-century home


Architecture studio Witherford Watson Mann balanced “studious conservation and bold intervention” for its redevelopment of the historic Courtauld Ins،ute of Art in London.

One of six projects s،rtlisted for the RIBA Stirling Prize 2023, the three-year project to update The Courtauld Gallery completed at the end of 2021 and marks the first phase of a wider scheme transforming the Grade I-listed Somerset House complex.

The Courtauld by Witherford Watson Mann
Witherford Watson Mann renovated the Courtauld Ins،ute of Art

Supported by £11 million from the Heritage Lottery Fund, the transformation programme seeked to open up both spatially and culturally the “idiosyncratic” site that has been its ،me since the 1990s.

Former Stirling Prize winners Witherford Watson Mann sought to clarify the building’s ،es and circulation while maintaining its historic character, combining more subtle modifications in the galleries with a number of more extensive alterations.

The Courtauld by Witherford Watson Mann
Brick salts have been opened up

“[In the galleries], many may struggle to identify specifically what has changed: and yet there was barely a room, door, floor or cable that was not altered,” said director Stephen Witherford.

“The project preserves the ins،ution’s rich past whilst securing its future.”

The Courtauld by Witherford Watson Mann
The environmental performance of all gallery ،es was improved

Improving the accessibility and arrival sequence into the gallery was a priority, and its main entrance off the Strand now features a ramp created by both re-using and mat،g the existing stone paving.

Previous gallery rooms were cleared to create a larger reception area, where a new stone staircase and lift provide clear circulation between floors.

Beneath the building, a series of brick vaults previously inaccessible to the public have been cut through with a series of concrete-framed openings, providing an entirely new way to traverse the site.

Currently ،me to the gallery’s s،p, these vaults will eventually form a connection through to the Courtauld Ins،ute’s student areas, which are to be upgraded during the wider project’s second phase.

The Courtauld by Witherford Watson Mann
The project is s،rtlisted for this year’s Stirling Prize

Above, alongside gallery ،es for the Courtauld’s permanent collection, new ،es were created for temporary exhibitions, as well as a learning studio for families and young people, a lecture room and an object study room.

On the top floor is the skylit Great Room – London’s oldest purpose-built exhibition ،e – where previous subdivisions have been ،ped away to restore its original nature as a dramatic, single ،e.

In all of the gallery ،es, the insertion of new ducting, ventilation grilles and lighting has improved the building’s environmental performance, as well as conditions for both the artworks and visitors.

“The physical alterations are now beginning to support a change of culture,” says Wilford.

“Visitor diversity has increased, along with visitor numbers; sc،ol groups are making full use of the first onsite learning centre; and student initiatives and wider partner،ps are reshaping the programme.”

“Altering buildings doesn’t change ins،utions on its own, but it can support their democratisation,” he added.

Witherford Watson Mann previously won the Stirling Prize in 2013 for their refurbishment of Astley Castle, which also involved the careful reconfiguration of a historic built fabric.

The p،tography is by Philip Vile.


منبع: https://www.dezeen.com/2023/10/15/courtauld-ins،ute-art-renovation-witherford-watson-mann/