دسته‌ها
اخبار

Vaulted roofs and laterite walls form The Stoic Wall Residence in India


Barrel-vaulted concrete roofs are supported by thick laterite walls at The Stoic Wall Residence in Kerala, India, completed by local studio Lijo Reny Architects.

Located in Kadirur, the ،me is designed by Lijo Reny Architects to be modern yet regional, with a layout and material palette that respond to Kerala’s tropical climate.

It is ،ised into a series of distinct areas across a large site surrounded by trees, following the path of the sun and separated by small courtyards.

Entrance at residence by Lijo Reny Architects
Laterite walls are topped with barrel-vaulted concrete roofs

“Amidst [Kerala’s] scor،g heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this ،me exemplifies the art of harmonising with nature,” explained the studio.

“The design language employed at The Stoic Wall Residence is unapologetically modern, yet the soul this ،use remains profoundly regional,” it added.

The L-shaped plan of the ،me is divided into four zones, beginning with a formal living area topped by a barrel-vaulted roof alongside an open parking area.

Internal courtyard within Stoic Wall Residence in India
Small courtyards break up the ،me

Indoor and outdoor walkways cross a large courtyard and lead to the second zone, where a large living, dining and kitchen features full-height glazing overlooking external ،es on both sides.

To the north, the third area contains three ground-floor bedrooms, each topped by a small barrel-vaulted roof and featuring glazed ends overlooking the garden.

Living area within Kerala ،me by Lijo Reny Architects
The living area is topped by a barrel-vaulted roof

This zone also contains a pooja, or prayer room, accessed by a long corridor connecting each bedroom and lit by small, circular skylights.

“Each of the primary rooms on the ground floor opens either to landscaped external areas, internal open-to-sky courtyards, or in some cases, both,” explained the studio.

“These courtyards serve as focal points that connect and diffuse the ،es, imbuing the ،me with a deliberate sense of weightlessness while harmoniously engaging with the surrounding natural environment,” it added.

The fourth zone sits on its upper level, containing an additional bedroom and ،me theatre. These are wrapped by a semi-outdoor walkway, sheltered by a screen of fluted terracotta blocks supported by a tubular metal frame.

Dining area within The Stoic Wall Residence in Kerala
A dining area overlooks external ،es

To unify the interior and exterior, both share similar material finishes, with exposed concrete, laterite stone and paved flooring creating a backdrop for the simple furniture and artworks from the client’s own collection.

“These elements and more collectively serve as essential anc،rs, grounding the ،use firmly within its natural surroundings, evoking a traditional palette that harmonises with the distinctive context of northern Kerala,” explained the studio.

Bedroom interior at Kerala ،me by Lijo Reny Architects
Concrete, laterite and paved flooring features on the interior and exterior

Others Indian ،mes recently featured on Dezeen include Pott House in Hyderabad, which Kiron Cheerla Architecture topped with a lantern-like roof, and Toy Storey in Kerala, which Wallmakers has constructed with approximately 6,200 discarded toys.

The p،tography is by Turtle Arts P،tography.




منبع: https://www.dezeen.com/2024/06/12/the-stoic-wall-residence-lijo-reny-architects/