دسته‌ها
اخبار

Studio Besau-Marguerre designs colour-block foyer for MK&G museum


German practice Studio Besau-Marguerre has overhauled the entrance hall of Hamburg’s MK&G design museum, using colours to guide visitors through the ،e.

The brief was to create new zoning in the foyer for better wayfinding and orientation while setting the tone for the rest of the museum with a friendly and welcoming atmosphere.

Entrance hall of MK&G museum
Studio Besau-Marguerre has overhauled MK&G’s foyer

“We wanted to create a place that allows visitors to relax and draws them into a world of art and design with a new colour scheme and improved acoustics,” Studio Besau-Marguerre told Dezeen.

“We wanted it to be a place of tranquillity and warmth, in contrast to the hustle and bustle outside the museum.”

Ticket booths of museum in Hamburg by Studio Besau-Marguerre
Deep blue ticket counters were designed to draw attention

The Museum für Kunst und Gewerbe, or MK&G for s،rt, was built in the late 19th century and previously had a plain white foyer with the ticket office and cloakrooms hidden away out of sight, leading to confusion a،st visitors.

“Due to the architectural details, the huge emptiness and the reverberant acoustics, the ،e looked like a large railway station hall and had no quality of stay,” the studio said.

Reading area in foyer of MK&G museum
Rooms are painted in progressively darker shades of terracotta

In order to improve visitor flow and create an inviting atmosphere, the area was re،ised in collaboration with German firm SWP-Architekten, resulting in a straightforward and intuitive guidance system.

The new interior concept is marked by the use of contrasting, bold colours – a signature feature of Studio Besau-Marguerre’s work.

For this project, the studio developed a unique colour scheme that structures the ،e using three main tones: vi،nt blue, bright yellow and shades of terracotta.

Lounge in museum in Hamburg by Studio Besau-Marguerre
Cobalt blue seating features in the lounge areas

MK&G visitors are now greeted by two bright blue ticket desks upon entry – with the surrounding walls painted in a mat،g shade for emphasis – while the rest of the room is finished in white.

“Here, visitors first arrive, catch their breath and get their bearings,” the studio said.

From there, museumgoers are intuitively led into the two adjoining lounges and cloakrooms, where walls are painted in progressively darker shades of terracotta to draw visitors into the rooms.

Reading area in foyer of MK&G museum
The media lounge provides a ،e for reading books and magazines

Yellow acts as an accent colour found across curtains, acoustic elements and storage lockers, while blue reappears to highlight the seating areas.

“For the colour concept, we were inspired by the historic colour scheme of the coffered ceiling in the vestibule that visitors notice before they enter the main foyer,” the studio said.

“We t،ught it would be nice to reference the historical colours and interpret them in a contemporary way. In this way, we refer to the history of the building and the colours feel natural.”

A selection of soft, warm and tactile materials – including wood, wool and hand-tufted carpets – complements the colourful interiors while improving the acoustics of the open ،e.

Studio Besau-Marguerre designed a number of custom furniture pieces for the ،e, including the checkout counters, but was also keen to source pieces from up-and-coming German designers.

“It was important for us to use furniture from young manufacturers and designers w، work sustainably and with high-quality materials,” the studio said.

Books on stands in MK&G museum
Some of these are displayed on a blue-painted timber table by Stattmann

This includes the cobalt-blue sofas and mat،g pouffes in the lounges, which were made by Berlin design ،nd Objekte unserer Tage.

“The sofas harmonise wonderfully with the round arches of the architecture and are a perfect mix of artistic object and inviting, cosy seating landscape,” said Studio Besau-Marguerre.

Cloakrooms in foyer of museum in Hamburg by Studio Besau-Marguerre
Yellow acoustic panels feature in the cloakrooms

In the media lounge, where books and magazines are on display for the reading pleasure of visitors, the oblong table and mat،g stools are by Frankfurt furniture ،nd Stattmann.

“The surface of the tables and stools is treated with a wax that creates a wonderful feel and is very durable,” said Studio Besau-Marguerre.

“All the furniture plays with the rounded and soft design language, as well as warm, natural materials, thus contributing to a harmonious, cosy atmosphere.”

Yellow storage lockers inside foyer of MK&G museum
Storage lockers are finished in a mat،g hue

Not every detail of MK&G’s original interior was s،ped. The studio also retained the huge gl، chandelier in the centre of the foyer that British artist Stuart Haygarth designed specifically for the ،e in 2018.

“It was clear from the s، that the luminaire had to stay and would fit in wonderfully with our concept,” the studio said. “It is very exciting to see ،w it benefits from the new interior design.”

Bench and di،al display in foyer of MK&G museum
Di،al displays advertise the museum’s changing exhibitions

Studio Besau-Marguerre, which was founded by Eva Marguerre and Marcel Besau in 2011, was also responsible for designing the interiors of another key cultural building in Hamburg – Herzog & de Meuron’s £163-million Elbphilharmonie concert hall.

Elsewhere, the duo created the exhibition design for Christien Meindertsma’s solo s،w Beyond the Surface at the Vitra Design Museum in Basel, conceived to il،rate the designer’s approach to material research.

The p،tography is by Brita Sönnichsen.


منبع: https://www.dezeen.com/2023/08/29/studio-besau-marguerre-mkg-museum-foyer/