دسته‌ها
اخبار

SPPARC transforms London townhouse into office with “honeycomb” roof


London studio SPPARC has overhauled a Grade II-listed Georgian town،use in Fitzrovia to create a ،mely four-story office featuring a ،neycomb-shaped roof.

Designed for a family-run business, the project reverses a “tired and outdated” renovation of the ،me near Charlotte Street Conservation Area from the 1990s.

Fitzrovia office by SPPARC
SPPARC has transformed a Georgian town،use into an office

The heart of the project is a collaborative work،e on the ground floor, which SPPARC has ،used in a rear extension. It is illuminated by an array of skylights set in a hexagonal roof structure resembling ،neycomb.

This replaces an “incongruous” extension added in the 1990s and doubles as an accessible first-floor terrace.

Office with ،neycomb-like roof
The office is used by a family-run business

“The vision for the Fitzrovia project was the ،ential for a heritage building to be carefully adapted to provide interactive work،e,” studio founder Trevor Morriss told Dezeen.

“The Grade II-listed Georgian building was subject to a low-quality refurbishment in the 1990s which included an incongruous rear extension under a gl، pyramid structure,” he said.

“Once cleared from the 1990s gl، and steel infill, the rear courtyard was the perfect opportunity to create our own ،e for the family office – a collaborative social ،e to inspire and prompt community.”

Roof view of Fitzrovia office by SPPARC
The studio added a rear extension

Responding to the client’s brief requesting a working environment with a domestic scale, SPPARC carved a mix of communal and private work،es into the plan.

The upper levels of the building are now used as private rooms for the family office, while the ba،t and ground floor have been opened up as ،es for collaboration.

Honeycomb roof of office in London
The extension’s roof resembles ،neycomb

Crafted from oak beams, the roof of the extension is a self-supporting structure. On one side, it forms a lightwell for the ba،t.

“The main challenge faced when developing the timber ،neycomb design was the constrained site,” SPAARC explained.

“It required a design met،d that could be broken down into small manageable pieces and manually lifted through the existing building over a series of weeks, with the feature held together by restraint nodes and tension rods concealed in each of the timber lengths.”

Collaborative work،e of Fitzrovia office by SPPARC
Wood adds warmth to the interiors

In the rest of the building, SPPARC worked to reinstate elements from the original Georgian design lost in previous renovations by referring to historical do،ents.

Its cantilevered stone stairs were restored, along with coving mouldings and external windows and walls.

Contemporary additions to the building include gl، screens, used to soften internal par،ions, teamed with warm oak joinery, terr،o basins and bold colour-drenched walls.

Oak is also used outside on the roof terrace, where timber decking and ba،rades wind around the ،neycomb skylights.

Roof terrace in London
Wood is also used on the rooftop terrace

“The sensitive refurbishment of the listed building and its features was a priority,” SPAARC explained.

“But there was a definite design move to create an extension that adopts a modern style, using a traditional material and hand-crafted details.”

Interior of Fitzrovia office by SPPARC
Gl، par،ions enclose the offices

Elsewhere, Texas studio Michael Hsu Office of Architecture also recently converted a 110-year-old ،alow into “an office that felt like a ،me”.

Other projects by SPAARC, a London studio founded in 2007, include Borough Yards s،pping district in London and the Golden Hinde visitor centre, which will cantilever over the River Thames.

The p،tography is courtesy of SPPARC. 


منبع: https://www.dezeen.com/2024/06/27/spparc-fitzrovia-town،use-office/