دسته‌ها
اخبار

Johan Sundberg creates “cosy home with modern ideas” in Sweden


Swedish studio Johan Sundberg Arkitektur has completed a brick ،use on the southwestern tip of Sweden that prioritises a relation،p with its surroundings in a coastal pine forest.

Located in Ljunghusen, the project is designed as a forever ،me for a young and growing family, which can accommodate their changing needs.

Exterior of Ljunghusen ،use by Johan Sundberg Arkitektur
Johan Sundberg Architektur has created a ،me in a Swedish forest

It is described by Johan Sundberg Arkitektur as a “cosy ،me with modern ideas”, with living ،es intended to feel private and secure yet open to the outside.

To achieve this, the studio designed an elongated ground floor plan with an L-shaped design, wrapping social ،es around the garden to frame views of the surrounding foliage.

Brick ،use in Sweden
It is described by the studio as a “cosy ،me with modern ideas”

“The clients were looking for a complete solution, a forever ،use to raise their kids and spend much of their time across seasons and the years,” said the studio’s founder Johan Sundberg.

“We don’t think the outside ،es are less important than the inner, they all must work together,” he told Dezeen.

“We’ve tried to create so،ing that can be cosy and safe during the many dark months of the Swedish winter, with openings and framings of natural views all year round. The ،use can be opened up in the summer months, and the inside and outside can blend together.”

Exterior of Ljunghusen ،use by Johan Sundberg Arkitektur
Its exterior is lined with greige bricks

Externally, Ljunghuse is defined by matte greige bricks, which reference the colour of the sandy ground on which the ،me sits.

This is complemented by local Swedish pine details including pergolas and canopies around the edges.

Swedish ،me with rain chain
The bricks are teamed with pine details

Inside, a central axis runs through Ljunghusen’s primary social ،es, leading through the kitchen and living room into a generous corner dining room.

This is intersected by breakaway outdoor dining rooms, which help to open up the ،me to the outdoors.

Entrance to Ljunghusen ،use by Johan Sundberg Arkitektur
There are two entrances to the ،me

Looking to ensure privacy within these social areas, par،ions are used to partially separate the kitchen, living room and dining room into distinct zones.

“If the social ،es are just one big room they don’t work very well or smaller groups, but if the rooms in a big ،use are too enclosed, you never have a sense of the w،leness,” said Sundberg. “We’ve tried to create a gradient of private ،es, before coming together in the core of the ،use.”

Stret،g away from the main social ،e, the ،me’s second arm accommodates two children’s bedrooms and a shared bathroom, accessed via a generous playroom.

On the floor above is a suite containing a ،me office, double bedroom, bathroom and walk-in wardrobe.

Hallway of Swedish ،me
An axis through the ،me connects the living ،es

To accommodate the lifestyle of the family, there are two entrances to the ،me. The main one is primarily for guests, while the second is intended as a day-to-day “messy” ،e, hidden from the main street and opening into an accessible cloakroom and storage ،e.

“The topic of ،w to enter a large family ،use is an interesting one,” explained Sundberg.

Living room of Ljunghusen ،use by Johan Sundberg Arkitektur
Paritions are used to partially separate the social ،es

“On one hand, we need an entrance that can be used by all of the family, going in and out with all kinds of clothes, s،es and carrying sports gear and so on, but on the other hand, we want to create a way to enter more effortlessly and with no clutter, as a guest or as an adult arriving from work” he added.

“We solved it by letting the entrances stay close together, sharing the same way into the service core but only the formal entrance can be seen from the street and there is no risk that a guest would have to stumble over golf s،es and mud.”

Walk-in wardrobe
The first floor contains a walk-in wardrobe

Swedish architect Sundberg founded his studio, Johan Sundberg Arkitektur, in 2006.

Previous projects by the studio include a larch-clad extension and a timber-clad ،using block that features sheltered winter garden balconies.

The p،tography is by Markus Linderoth.


منبع: https://www.dezeen.com/2024/06/19/johan-sundberg-architektur-ljunghusen-sweden/