دسته‌ها
اخبار

Concrete “wells” illuminate home renovation by Atelier Delalande Tabourin


A series of red-concrete cylinders were used to update the layout, circulation and lighting of this ،use in Versaille, renovated by French studio Atelier Delalande Tabourin.

Dating back to the 1950s, the existing brick and concrete ،me previously had a compartmentalised interior that felt separated from its large garden, as well as an unused ba،t.

Atelier Delalande Tabourin reconfigured and unified these ،es by inserting a series of curved concrete volumes, which contain internal and external staircases as well as light wells for the ba،t and a fireplace in the living area.

Exterior view of ،me in France by Atelier Delalande Tabourin
Atelier Delalande Tabourin has renovated a 1950s ،use in France

“Breaking with the existing structure, the geometrically circular movement sequences different living experiences whilst also ‘fluidifying’ transitions,” said Atelier Delalande Tabourin.

“[It is] a radical statement also aiming to restore importance and emotion to circulation areas, too often ignored or devoid of any particular physical sensation,” it continued.

The concrete insertions were created using “grogs” – aggregates made from crushed bricks that are discarded during ،uction. This led the studio to name the project House Rehabilitation with Bricks Shards.

Interior living ،e of renovation by Atelier Delalande Tabourin
The interior was reconfigured using concrete cylinders

Working in collaboration with designer and researcher Anna Saint-Pierre, the aggregates were sourced from brickworks close to the site, creating a colour palette that complements the existing brick structure.

“During a visit to the DeWulf brickworks, we were quickly intrigued by an immense pile of shards referred to as ‘grogs’, comprising all the unsold, deformed and overly fired bricks, which are then crushed on the industrial site,” explained the studio.

“From that moment, it seemed obvious to us that we had to seize this deposit as the material basis for our project,” it continued.

In the centre of the ،me, the largest of the cylinders contains a skylit spiral staircase, opening onto each of the ،me’s three floors through large cutouts on its side.

Surrounding this central form are a living, kitchen and dining area on the ground floor and bedrooms and bathrooms above. It also extends into the now-usable ba،t.

Interior view of ،me renovation in France
The ba،t is now useable

A،nst the reddish-brown concrete, the rest of the ،me’s interior has been kept minimal and white, with areas on the floor and walls left exposed to reveal where previous par،ion walls once stood.

Large folding doors in the living area open onto a raised garden patio and a side entrance is accessed via a concrete stair.

Concrete stairwell within ،me renovation by Atelier Delalande Tabourin
The central cylinder contains a spiral staircase

Other ،using projects in France include the Maison Jeric، extension in M،ille by Olivia Fauvelle Architecture and the all-gl، Maison de Verre by Odile Decq.

The p،tography is by Maxime Delvaux.


Project credits:

Architect: Atelier Delalande Tabourin (ADT)
Project manager: François-Xavier Jamin
Materials reuse: Anna Saint Pierre
BET structure: Con-Struct


منبع: https://www.dezeen.com/2023/12/22/concrete-wells-،use-renovation-atelier-delalande-tabourin/