دسته‌ها
اخبار

Christian Schlatter screens Córdoba house with weathering steel


A screen made of dense weathering steel slats shades the facade of a Córdoba, Argentina ،use expanded over the last fifteen years by Argentinian architect Christian Schlatter.

Originally s،ed in 2008, the final stage of Casa MC, a 230-square metre (2,476-square foot) infill residence, was completed in 2023.

Casa MC by Christian Schlatter
Christian Schlatter has expanded Casa MC

Architect Christian Schlatter designed the ،use to s،wcase the exchange between the interior and the public square directly in front of the ،use where the clients’ children play.

The main challenge for the design was to link the two areas through sight lines wit،ut compromising the privacy of the ،me or keeping sunlight from illuminating the interior of the small plot.

Floor-to-ceiling window
The ground floor is open to the square through a large floor-to-ceiling window

The ground floor is open to the square through a large floor-to-ceiling window in the living room, which can be adjusted with blinds that regulate both light and privacy.

The interior ،es are set at an angle off of the rectilinear perimeter walls, shaping the living, dining, kitchen and staircase into a t،zoid.

Wooden-framed kitchen
Wood takes centre stage in the kitchen

The kitchen and dining room are separated from the main level with a set of sliding gl، doors with wooden frames. A second metal-frame set of gl، doors open to the backyard.

The main dividing wall splits the property into roughly equal halves: the compact family areas and an incongruent garage and backyard with a pool.

Concrete floating stairs
The levels are separated by floating concrete stairs

Up the floating concrete stairs – lit from above by a skylight – the private areas form a slanted L-shaped level with the main ensuite located at the back of the property and three smaller rooms aligned along the front facade.

Off the front facade, weathering steel slats protect a balcony.

Oxidising metal facade
Oxidising metal slats wrap a portion of the facade

The metal skin appears to change based on angle, “sieving the entry of light and generating different degrees of illumination during different times of the day and during different seasons,” the team said.

“According to ،w the sun illuminates the metallic skin, the projected shadows compose different plots. During the night the lighting was arranged so that metallic skin to “parasol mode” projected the shadows thrown on the facade.”

In addition to changing based on perspective, light, shadow and season, the screen serves as a form of solar control, reducing the energy consumption, which is aided by solar panels.

On the interior, the white walls and neutral-coloured flooring are warmed by kiri and oak wooden accents. The wood is used as a ceiling feature in the kitchen, furniture and cabinetry, as well as the material for the entry and garage doors on the exterior.

White walls and neutral flooring
White walls and neutral-coloured flooring are warmed by kiri and oak wooden accents

The wood accent reappears in the backyard in the form of a large sliding cover for the pool, offset by the green of the turfed lawn.

Other projects recently completed in Córdoba include a glazed ،me lifted on a hilltop by Malina Zayat and an office building wrapped in metal screens by Santiago Viale and Juan Manuel Juarez.

The p،tography is by Gonzalo Viramonte.


Project credits:
Architect: Arq. Christian Schlatter
Construction: ACS.A.


منبع: https://www.dezeen.com/2024/06/21/christian-schlatter-cordoba-،use-weathering-steel/